Tokaji Aszu var verdens første store, søte vin. Navnet har vinen fått fra området den kommer fra; Tokaji i Ungarn. Når den lokale Furmint druen begynner sin edle forråtnelse kalles dette Aszu; Tokaji Aszu.
I 1700 klassifiserte prins Rakoczi av Transylvania de beste vinmarkene i 1ste ,2nd og 3de Cru. Like etterpå erklærte Louis XIV av Frankrike Tokaji Aszu for ’vinenes konge og en vin for konger’, og i det 18 århundre stasjonerte Catharina den Store soldater for å passe på disse verdifulle vinmarkene.
TOKAJIS RENESSANSE
Med kommunismen var det slutt på kvalitetsproduksjon; Aszu druer ble brukt i masseproduksjon i fabrikker hvor vinmarkens egenheter gikk tapt i enorme tanker. Tokajis renessanse begynte med The Royal Tokaji Wine Company i 1989, inspirert av verdens mest kjente vinkjenner, Hugh Johnson og hans venner.
HVOR ER DET?
Tokaji regionen ligger 200 km nord øst for Budapest, på samme breddegrad som Loire, men da vi her snakker om innlandsklima, er det mye større svingninger i både temperatur og nedbør.
VITIKULTUREN
Jordsmonnet er for det meste leire på vulkansk grunn. Rankene er gir best kvalitet når de er ca. 20 år gamle og avkastningen holdes på 10 hl pr ha. Der de to elvene Tisza og Bodrog møtes, i hjerte av Tokaji, dannes en tåke lik den vi finner i Sauternes. Denne fremmer edelråtens virkning på de tørre og skrukkete Aszu-druene. En hel vinranke avgir ca. et glass vin!
DRUESORTER
Furmint – ca. 70% av plantene i regionen. En drue med meget høyt nivå av garvesyre, som er særlig mottakelig for Botrytis. Harslevelu – ca. 25% av plantene. Litt mindre mottakelig for Botrytis, men rik på sukker og aroma. Muscat de Lunel – ca. 5% av plantene. Den vanskeligste druen å dyrke, men viktig for smaken.
VINIFIKASJON
Det er stor variasjon i årgangene – av 10 Aszu-årganger er ca. 3,5 gode/rikelige. Aszu-druene håndplukkes individuelt fra klaser og legges i 20 liters trebøtter kalt Puttonyos. Øvrige druer blir basevin. Så presses Aszu druene forsiktig for å avgi sin intenst søte saft, for derpå og blandes med mosten fra basevinen.
Den videre gjæringen foregår med naturlig gjær, i brukte 140 liters Gönci fat laget av ungarsk eik. Vinen ligger nå til gjæring på fat i fra et til to år i de berømte Tokaji kjellerne som er over 2 km lange. Etterpå skal den modnes i tre år ifølge loven. Royal Tokaji-vinene lagres som oftest lenger, og likevel beholder de sin egenartede distinkte smak av stålsyre.
Antall puttonyos pr. fat gir det endelige puttonyos-nivået i vinen, som også trykkes på etiketten. Alt over 5 puttonyos er meget bra. Den edleste av all Tokaji er Eszencia som er avtrekksvin og har gjæret i opptil tre år. Meget begrenset produksjon.
Innhøsting hos Royal Tokaji
VINENE
Blends
Royal Tokaji Ats Cuvée 2013
til bestilling hos Vinmonpolet
Royal Tokaji Blue Label, 5 puttonyos – laget på druer fra 1ste og 2nd Cru vinmarker
til bestilling hos VInmonopolet
Royal Tokaji Gold Label, 6 puttonyos
til bestilling hos Vinmonpolet
Betsek 1ste Cru vin, 6 puttonyos
til bestilling hos Vinmonpolet
Mezes Maly Grand Cru vin, 6 puttonyos
ASZU KLASIFISERING
puttonyos,
4 puttonyos,
5 puttonyos,
6 puttonyos,
Aszu Essencia
ÅRGANGER
1990 – Royal Tokaji’s første årgang,
1991 – God kvalitet,
1992 – Veldig lite Aszu druer,
1993 – En av de beste årgangene,
1994 – Ingen Aszu druer, så ingen vin laget,
1995 – Veldig god kvalitet,
1996 – Veldig god kvalitet,
1997 – Lite Aszu druer,
1998 – Lite Aszu druer,
1999 – En av de beste årgangene, som 1993.
MAT & TOKAJI
Serveres litt kjølig i portvins glass, ca 8 glass pr. flaske. Nydelig som aperitiff og til pateer. På dessertfronten er Tokaji perfekt til sjokolade-, frukt- og bærdesserter. Også godt til is. Av oster er muggost det beste. Ellers kan Tokaji nytes som digestif, med petit fours og sigarer.