Hva må opplyses om innholdet i vin?
Alkoholholdig drikke med mer enn 1,2 volumprosent alkohol er unntatt regelverket for opplysning om allergener med unntak av noen få. Når det gjelder vin så er rester etter melk og egg pliktig å opplyses om. I tillegg må man oppgi om vinen inneholder sulfitter. De to førstnevnte kan gi alvorlige allergiske reaksjoner, mens sistnevnte ikke er et allergen per se.
Melk (kasein) og egg (albumin) brukes som klaringsmiddel i sider og vin og er merkepliktig for produkter produsert etter 2012. I selve filtreringsprosessen anvendes proteiner fra egg og melk for å klarne væsken og fjerne eventuelle små, geléaktige klumper som kan finne i ubehandlet vin. Filtreringen påvirker både utseende og smak, men klarningen kan føre til at produktene inneholder rester av proteiner fra egg eller melk.
Sulfitter brukes for å bevare smak og farge, de hemmer bakterievekst, hindrer bruningsreaksjoner og bidrar til å øke holdbarheten. Sulfitter frigjør svoveldioksid (SO2), som er den aktive komponenten i bevaring av mat og medisiner. Sulfitter kan forekomme naturlig i lave doser i løk og kål, og som følge av gjæring av øl og vin. Reaksjonen på sulfitt er ikke allergisk, men de kan utløse astmaanfall. Sulfittinnhold må i dag merkes med tydelig skrift dersom de tilsatte sulfittene frigjør mer enn 10 mg SO2 per kilo matvare/drikke (10ppm) (NAAF 2006).
Hva er tanniner?
Tanniner, eller garvestoffer, tilhører en gruppe kjemiske forbindelser kalt polyfenoler. Disse finnes naturlig i bl.a. druesteiner, skall og stilker i tillegg til i trefat, og det er særlig i rødvin de forekommer. Når du drikker vin kommer de bitre stoffene tydeligst frem helt bakerst på tungen. Tenk på te som har trukket for lenge, og du vil gjenkjenne den tørre munnfølelsen.
Må tanniner være i vinen?
Tanniner og syre gir struktur til vinen, og til sammen fungerer disse som selve grunnpilaren – eller ryggraden om du vil – i en vin. Denne kombinasjonen er dessuten helt nødvendig for at en vin skal oppleves som fast og god i munnen. Dersom den ikke har en viss struktur vil vinen oppleves som dvask og slapp.
Tanniner er dessuten vinens naturlige konserveringsmiddel.
Druetypene, og måten vinen lages på, spiller selvsagt også en stor rolle for mengden av garvestoffer.
Gjennom tidene har tanninrike rødviner fått skylden for at mange får hodepine, men i den senere tid heller fler og fler til at det er histaminene i vinen som forårsaker dette.
Ofte stilte spørsmål om champagne
Alt i gram pr. liter vin.
Regelverket tillater en feilmargin på 3 g/liter.
Klikk her for å komme til våre Champagne produkter
Serveringstemperaturer for vin:
Kjøleskap holder som oftest 4 ºC Kjøleskap kald vin er ofte forfriskende, men kan være for kald for noen viner.
Kald vin kamuflerer smak og aroma. For varm vin framhever alkoholduft i vinene.
Dekantering og lufting av vin
Det å dekantere vin vil si å helle vinen fra flasken over på en annen beholder (karaffel). Vi dekanterer unge som eldre viner.
Dersom man dekanterer unge viner er det for å gi vinen mer luft og «aldring» som vil utgjøre 2-4 år på baken.
Når vi dekanterer en eldre vin vil det i prinsippet si at man skiller den klare vinene fra bunnfallet. Ved dekantering helles vinen forsiktig over i en karaffel og stopper rett før bunnfallet synes. Det er viktig at vin skal lagres liggende for at bunnfallet skal legge seg langs siden av flasken. Flasken skal stå et døgn før den åpnes før dekantering.
Hvorfor blir sulfitt brukt i vinproduksjon?
Sulfitt blir brukt i vinproduksjon av flere grunner:
I vin er det tillatt med 200 – 400 PPM (PPM står for deler per million, for eksempel, mg/kg eller mg/l) fri sulfittdioksid. Siden dette er en gass blir natrimsulfitt eller natriumbisulfitt vanligvis brukt.
Rosévin – navnet kommer fra det franske språket og betyr rosé – roasaktig. Denne vinene er framstilt av både blå og grønne druer. Rosa fargen kommer fra fargen til skallet de blå druene.
Det er tre forskjellige fremstillingsmetoder for Rosévin:
Skallkontakt metode
Etter at druene er plukket krystes de lett, slik at saften inne i druene kommer i kontakt med skallet på druen. Det er i skallet fargen sitter. Jo lengre denne kontakten er desto mørkere blir fargen på rosevinen. Denne metoden er mest vanlig. Her blir druene produsert kun for å lage rosévin. Viner som lages på denne metoden blir ofte litt mørkere enn andre roséviner.
Saignée metoden
Saignée kommer fra fransk og betyr å blø. Her lager vinmakeren i utgangspunktet en rødvin, der drueskall og drue jus masereres sammen. Etter ønsket tid tappes en del av mosten av og gjæres videre til en lys rose, mens det resterende fortsetter å gjære videre til en rødvin. Mange av de beste rosévinene er laget på denne måten, men i små kvantiteter.
Blandings metode
En enkel og grei rosé fremstilles ved at en vanlig hvitvin lages og most fra blå druer tilsettes vinen straks etter gjæringen har begynt. Denne metoden er det mange som er kritisk til, men det gir ofte en god og rimelig rosé. Denne metoden brukes i 90% av produksjon av Rosé Champagne.
Standard 75
Magnum 150
Jeroboam 300
Rehoboam 450
Methusaleh 600
Salmanazar 900
Balthazar 1200
Nebuchadnezzar 1500
Korkfeil oppstår vanligvis av bakterier i eller på korken. Denne bakterien heter trikloranisole. Vinen lukter muggen kjeller, morkent tre, støv, jord eller lignende. Du merker som regel de dårlige aromaene når du lukter på korken rett etter at vinene er åpnet og i ettersmaken. Vinen virker «flat og tam» når du smaker på den.
Du kan bestille alle produkter som er på nettsiden hos Vinmonopolet.
Hvordan kjøpe vin fra Bestillingsutvalget på Vinmonopolet
Telefon
Ring 22015000 for å bestille vin fra Bestillingsutvalget.
Internett
All vin fra både Basis og Bestillingsutvalget kan bestilles i nettbutikken på:
www.vinmonopolet.no.
I butikk
Det er også mulig å bestille det du ønsker fra Bestillingsutvalget direkte i butikken.
Husk å bestille 4-5 dager i forkant for å være sikker på å få vinen i tide til helgen, festen eller terrassekos! Vinen hentes i valgfri butikk. Du vil motta en sms når varene er klare for henting.