40 minuter 2 personer
Rabarbra- og jordbærkompott med bringebær, mandelsmuler og marengs
Italiensk marengs er søtere, bløtere og mer glansfylt enn den tradisjonelle. Den stekes ikke, men brunes lett ved å bruke en gassbrenner eller evt. sette den inn under grillelementet i stekeovnen.
Forvarm ovnen til 200° C. Smør og kle et stekebrett med bakepapir. Sikt mel og bakepulver og sett til side. Pisk sammen smør og fint sukker med en mikser. Pisk til det blir hvitt og luftig og til sukkeret er oppløst. Pisk inn ett og ett egg. Fold inn mel og bakepulver-blandingen, og deretter blandes melk og vanilje inn. Fordel røren på bakepapiret og stek i 10-15 minutter. Avkjøl og del i terninger.
Gjør klar mandelsmulene ved å varme en non stick stekepanne. Ha i sukkerbrød-terninger, mandler og sukker og stek på middels varme. Rør kontinuerlig slik at det ikke brenner fast. Ta av fra varmen og avkjøl litt. Ha alt i en blender og kjør til det ser ut som brødsmuler.
Ha sukker og vann i en kjele og varm opp. Sett et sukkertermometer i kjelen og varm opp til blandingen når en temperatur på 127° C. I mellomtiden piskes eggehvitene til myke topper. Fortsett å piske hele tiden mens sukkersirupen helles forsiktig i. Pisk i ytterligere 15 minutter til blandingen er meget blank. Fyll i en sprøytepose.
Bland sammen rabarbra, jordbær og ¼ kopp fint sukker i en kjele og kok opp over lav varme til en myk kompott. Ta vekk fra varmen og avkjøl.
Fordel kompotten, gjerne i ovale former, på to tallerkener. Rør bringebærene sammen med ¼ kopp sukker og fordel over kompotten. Dryss over mandelsmulene og sprøyt marengsen i topper. Avslutt med gassbrenner eller sett i ovnen under grillelementet i et par minutter.
400 g rabarbra, renset og hakket
100 g jordbær, hamsen fjernet og skåret i skiver
50 g fint sukker
200 g friske bringebær
50 g sukker
Vanilje-sukkerbrød
125 g hvetemel
1 ½ ts bakepulver
125 g fint sukker
225 g mykt smør
2 egg
125 ml melk
Frø fra 1 vaniljestang
Mandelsmuler
100 g vanilje-sukkerbrød skåret i terninger
50 g hele mandler
2 ts fint sukker
Italiensk marengs
180 g sukker
90 ml vann
90 g eggehviter