Det er en kombinasjon av fire faktorer som bestemmer det meste av kvaliteten på en vin. Det er klima, jordsmonn, druetyper og vin bonden.
1. Klima
Druer dyrkes i tempererte soner, det blir enten for kaldt eller for varmet i områder med arktisk eller tropisk klima. På den nordlige halvkule er sesongen som vi kjenner den.
Ønsket forhold er lange varme somre uten ekstrem varm sol. Dette sikrer en sakte kontrollert modning med god sukker og syrebalanse i druen.
En tørr og solrik høst er meget viktig for å få en skikkelig modning samt å forhindre angrep av råte.
Et klart skille mellom høst og vinter. Slik at vinstokkenes forskjellige aktiviteter kan bli avsluttet.
En mild og rolig vinter. Temperaturen bør ikke komme ned mot – 20°C, for da fryser røttene.
En mild vår, uten sen frost. Da vil knoppene på vinstokken fryse, og halve avlingen bli ødelagt.
2. Jordsmonn
Skrinn og karrig jord er ideelt, for eksempel i Champagne, Sherry og Medoc. Rik fet matjord gir ytterst sjeldent topp viner, selv om utbyttet pr. ha. kan være langt større.
Jordsmonnet kan ha betydning for hvor raskt druen modnes. Om kvelden gir jorda fra seg varme og bladene fanger dette opp, og danner en for drivhus effekt. Kalk og leire gir fra seg mindre varme, mens grus, sand og leire gir fra seg mer varme og druene i disse områdene modnes fortere.
Sammensetningen av de underliggende jordlagene har stor betydning. Der jorda er porøs vil plantens rot system lettere slippe gjennom på veg mot grunnvannet.
3. Druer
Det finns tusenvis av druetyper, men bare 40-50 av disse utgjør eliten innen vin produksjonen. Halvparten av disse er annerkjent som de virkelig store.
Det er viktig å finne frem til det rette drueslaget i de forskjellige distriktene. 2-3 til 4-5 druetyper er det ideelle for fremstilling av vin. Samme sort drue kan gi vidt forskjellige vin på de forskjellige breddegrader, og ved ulik jordsmonn.
4. Vinbonden
Vinbondens stil er meget viktig,
hans bruk av eik, maserasjonstemperatur og tid gir en karakteristikk på vinene.
Noen sverger for kvalitet med lav avkastning, andre vil ha volum med høyere avkastning.