• Ikke bare en billig utgave av champagne
En del mennesker ser ned på prosecco som om det skulle være en mindreverdig slektning av champagne. Denne italienske sprudlevinen er faktisk veldig forskjellig fra champagne – den er lettere, enklere å drikke, og har sin helt egen stil. Tenk på Hepburn. Champagne er Kathrine; prosecco er Audrey. Sett pris på dens sjarm!
• Etiketten avslører kvaliteten
Prosecco kommer fra Veneto-regionen nordvest i Italia. Se etter ordene ‘Valdobbiadene’, ‘Conegliano’ og ‘DOCG’ – disse vinene er produsert i åsene mellom byene Conegliano og Valdobbiadene, og er ansett for å være aller best. Viner som er merket DOC er nest høyeste kvalitet.
Men det er jo slik at liker du vinen så er den god!
• EU-beskyttet
I 2009 ble prosecco innvilget EU-status, noe som betyr at den ikke kan lages noe annet sted i verden.
• Navnet kommer fra druen
I 2009 byttet druen navn fra Prosecco til Glera. Sprudlevinen lages for det meste av denne druen, men den kan også blandes med opptil 15% andre druer, inkludert Chardonnay og Pinot Bianco.
• Må ikke være musserende
Ikke all prosecco er musserende, – eller som italienerne selv sier: Spumante. Det finnes delvis musserende (frizzante) og stille-viner (tranquilo), men stille prosecco er ikke vanlig i Norge.
• En lang historie
Glera-druen ble dyrket for vinproduksjon allerede i det antikke Roma. Navnet prosecco nevnes for første gang av den engelske Fynes Moryson, som i 1593 var på reise i nord-Italia, og skrev følgende: «Her lages vinen Pucinum, nå kalt Prosecho.»
• Lages ikke på samme måte som champagne
Champagne er avhengig av en annengangs gjæring på flasken for å oppnå boblene samt de brød-/kjeksaktige tonene. Boblene i vinen, kommer fra en annengangs gjæring på ståltanker, en såkalt Charmat-Matinotti-metode. Dette er en billigere fremstillingsmåte og er derfor en av grunnene til at prosecco er mye rimeligere enn champagne.
• Nytes best ung
Det er ingen grunn til at du skal legge prosecco-flasker i kjelleren, for den blir ikke bedre slik champagne gjerne gjør. De fleste proseccoer tåler maks tre år før de begynner å forringes.
• Du skal lete lenge etter en bedre cocktail-mikser
Det er boblene i denne vinen som utgjør hjertet i Venezias klassiske fersken-cocktail: Bellini. Denne vinene er dessuten praktfull i en Spritz, enten med Aperol eller Campari. Ved juletider kan du legge i noen frosne tyttebær; det gjør at drinken holder seg kald og ser dessuten flott ut! En appelsinskall-twist, en liten kvist rosmarin og en skvett appelsinjuice gjør også susen. Prøv også 1 del Chambord (fransk bringebærlikør) toppet med 5 deler prosecco, pynt med et bringebær og et mynteblad.
• Dersom du har noe igjen i flasken
Er det noe igjen på flasken? Slå sammen et raskt måltid ved å steke 2 kyllingbryst (grovhakket og krydret) i litt smør og olje. Sett til side og sauter 150g skivet sopp i et par minutter i samme panne. Sett til side og deglaser deretter pannen med prosecco. Tilsett 200ml fløte og kok til det tykner. Legg tilbake kyllingen og soppen og la det bli gjennomvarmt.