Hvorfor blir sulfitt brukt i vinproduksjon?
Sulfitt blir brukt i vinproduksjon av flere grunner:
Sulfitt er et viktig konserveringsmiddel som forhindrer syrning av vinen. Unge og søte viner er spesielt ømfintlig for dette problemet. Sukkeret i disse vinene kan bli omdannet til syre av eddiksyre eller melkesyredannede bakterier, og det er denne forvandlingen som forandrer smaken.
Sulfitt forsterker også rødfargen på vinen, uten denne fargeforsterkningen vil fargens styrke minke og andre farger (lilla/blå) kan oppstå. Sulfitt forhindrer at fargen degraderes og forsterker den estetiske verdien av rødvin.
For hvitviner er denne funksjonen åpenbart mindre viktig.
Sist men ikke minst, vil sulfitt forbedre smaken av vin ved å fjerne acetaldehyd, som blir dannet av gjær under vinlagingsprosessen og som gir en ubehagelig smak.
I vin er det tillatt med 200 – 400 PPM (PPM står for deler per million, for eksempel, mg/kg eller mg/l) fri sulfittdioksid. Siden dette er en gass blir natrimsulfitt eller natriumbisulfitt vanligvis brukt.