Musserende til raken

Musserende til raken

30 minuter 4 personer

Musserende til raken
Skrevet av Christopher Kunøe/ScanForum

Frankrike har sine oster og Italia sine spekeskinker, men ingen av dem har rakfisk!

God rakørret er som edel ost. Den trenger de gode melkesyrebakteriene for å utvikle seg over tid i en nøye kontrollert temperatur. Som med vinhøsten i sydligere land handler det om tradisjoner, hemmelige oppskrifter og regional konkurranse.

Basert på en EU-ordning har parmaskinke, jerseypoteter og roquefort-osten fått en opprinnelsesmerking for sine produkter. Du kan kopiere dem, men ikke selge på deres navn lenger. Den samme ordningen har vært diskutert i Stortinget, og det er sannsynlig at rakørret fra Valdres får en tilsvarende eksklusiv merking, sammen med andre delikatesser som f. eks potetene og ertene fra Ringerike. Dermed burde Valdres ry være sikret. Det rakes jo fisk flere steder i landet, men her har de alltid gjort det lille ekstra.
Vi kan fornye rakfisken ved å servere champagne til!
Champagne er unikt til rak-ørret siden den renser og frisker opp i munnen for hver bit du tar. Den er rik på syrer som nøytraliserer det fete i fisken, samtidig som sødmen kamuflerer modningssmaken i fisken som kan smake veldig skarpt.

Dette trenger du:

1⁄2 rakørret, ca 300 gram pr person
Godt flatbrød og potetlefser
Godt smør, spør etter Kvitseid- eller Røros smør
Kokte Mandel- eller Ringerikspoteter

Rakfisk tartar

En vennlig variasjon er å skjære opp rent kjøtt av rakørret sammen med hakket løk, kapers, rødbete og rå eggeplomme. Bruker du mild rak-ørret i tillegg blir dette en flott forrett og introduksjon til kveldens fisk.

Sagt om rakørret:

«… Videre har jeg i det gamle, regnvåte Norge spist de to ting som har opphøyet landet til kulturnasjon: Rakørret og gammelost. Mat for hertuger og frie bønder!».
(Jens Bjørneboe i diktet «Om steder på jorden og mat jeg liker»)

“Om Rake-Fisk – den slemmere en Dyvelsdræk stinkende Rake-Fisk – maa jeg melde at mange af mine Læsere maaskee aldrig have hørt tale om denne nydelige Spise. Hvo der eengang vilde forlyste sin Smag med en Mundfuld af denne Ret, fik neppe Frihed til at give Damerne et Kys. Jeg troer vist Lugten at denne Fisk vilde forekomme den alt for vederstyggelig.”
(Trysil-prest Axel Christian Smith i 1784)
Grovt salt til potetene
Ingrediensene ovenfor er offisielle, men du kan også servere rømme, rødbeter, rødløk og purre til rak-ørreten.

Vi anbefaler flere typer musserende enten det er champagneCavaprocesso eller annen spansk musserende

 

Ingredienser

Dette trenger du:

1⁄2 rakørret, ca 300 gram pr person
Godt flatbrød og potetlefser
Godt smør, spør etter Kvitseid- eller Røros smør
Kokte Mandel- eller Ringerikspoteter
Grovt salt til potetene
Ingrediensene ovenfor er offisielle, men du kan også servere rømme, rødbeter, rødløk og purre til rak-ørreten.

 

Anbefalt drikke

Logg inn for mer info. angående anbefalt drikke som passer til maten
Lukk

Nyregistrering

Registrerer deg via e-post

Lukk

Nyregistrering

Er du allerede registrert? Logg inn her

Lukk

Logg inn

Har du glemt passordet?

Registrer deg her

Lukk

Glemt passordet?

Skriv inn din e-postadresse, så sender
vi deg gjenoppretting av nytt passord!

Lukk

Takk for din registrering

Vi har sendt en e-post. Vennligst følg instruksjonene for aktivering.